HTML

norbblog

Nagyjából mindenből elég egy halálos adag... SZIÁMI

Linkblog

2007.10.22. 23:18 Csillagtalan Távolodó

Mélyülés

Ma Hegyi vissza dobta három munkám...

íme levele:

Szia Norbert,
a három képedről szeretnék beszélni. Egyrészt ha egy kép életlen, és az az életlenség a technikai problémából adódik és nem értelmezhető része a közlésnek, akkor az a kép rossz, sajnos. Vannak kivételek, mondjuk ha hirtelen az ember olyan helyzetbe kerül, hogy egy olyan eseményt lát, ami megismételhetetlen és egyszeri, ritkaság, akkor ez van, mondjuk az utcán szembejön Tanita Tikaram és Cliff Richard, akkor ha elmozdult és életlen, de csak az az egy kép dokumentélja a történetet, hát, mit lehet tenni. De itt nem ez a helyzet.

Aztánmeg: van egy tónusrend, ami a teljes fehértől a tök feketéig tartó árnyalatokat tartalmazza. Első megközelítésben jó, ha a képen mind az árnyékoknál, mind a csúcsfényekben vannak, maradnak részletek. A te képed sok helyen ki van égve.

És végül a legnehezebb, ami nem technika. A csendélet egy elmélyülést igénylő műfaj. A kép minden négyzetcentijének értelmezhetőnek és indokoltnak kell lennie, különben zavaros lesz a végeredmény. Mondok példákat. A sünök feje, szeme takarva van a vadszőlővel, miért? A madáretető háncsa csúnyán lepördült. A kép bal oldala üres, míg a jobb oldal túl van zsúfolva. A másikon, a vadszőlő szárai rondán kanyarognak a betonlapon, a béka alig észrevehető. A vasoszlopok a kerítésben idegenek, durvák. Szóval én azt javaslom, hogy egyrészt adj erre magadnak több időt, másrészt keress tárgyakat és magad rendezd be azt, amit mutatni akarsz, előbb kevesebb tárggyal, és a legfontosabb: nézegess sok csendéletet, mert abból lehet a legtöbbet tanulni. A csendéleten semmi sincs véletlenül, a spontán odavetett kabát is ki van számolva, hogy miért úgy és miért ott van és hogy gyűrődik és mi a fény rajta, szóval a csendéletnél minden az esztétikának van alávetve. Nem könnyű, viszont jót lehet vele tanulni, pepecselni, elmélyülésre késztet. Ha nem haragszol meg, ezeket még nem tenném ki, küldj újabbakat, javaslom, hogy egy beállítással indulj el, és azt beszéljük át.
Zsolt


Őszi kerti csendélet

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://norbblog.blog.hu/api/trackback/id/tr69204315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Betti 2007.10.23. 18:56:57

Kommentezek!!! Nekem tetszenek ezek a képek, bár a Hegyi nyilván szakértő szemmel nézi! De a vakondos tényleg életlen, mintha én csináltam volna. :-) De szerintem jók amúgy.

zsoltu (törölt) · http://www.estiskola.hu 2007.10.30. 17:28:55

Hmmm. Mondjuk ezt úgy szokás, hogy az ember megkérdi, hogy kiteheti-e a blogjába a levelezést, na nem mintha bajom lenne vele, csak így szokás. Enélkül nem csinos mailt közzétenni.

Egyébként meg tartom, amit mondtam, és a felajánlásom is, ha készülnek képek, küldd el, beszélünk róla. De olyat publikálni, ami láthatóan szétcincálható akkor, amikor van már tőled olyan is, ami meg jó, nem tartom okos dolognak, merthogy tudod a nagy mesterek se teszik közzé az általuk műtermi szemétnek nevezett zsengéket. Tudni kell válogatni. Ez egy fontos alapszabály. Jó mindent. Zsolt

Csillagtalan Távolodó 2007.10.30. 20:28:05

Bocsi. Legközelebb szokás lesz belőle.
süti beállítások módosítása